Rodzaje testów na celiakię

Choroba trzewna jest schorzeniem o podłożu autoimmunologicznym, które nieleczone może powodować wiele niebezpiecznych dolegliwości. Celiakia wymaga odpowiedniej diagnostyki, by szybko wykryć nieprawidłowości, a także rozpocząć leczenie. Charakteryzuje się głównie zaburzeniami trawienia, a także zmniejszonym wchłanianiem jelitowym. Choroba trzewna jest uwarunkowana genetycznie, na skutek spożywania glutenu produkowane są przeciwciała, które uruchamiają reakcję zapalną.

Badania potwierdzające chorobę trzewną

test na celiakięProwadzi to do zaniku kosmków jelitowych. Schorzeniu towarzyszy wzrost liczby limfocytów oraz przerost krypt. Do badań diagnostycznych, które umożliwiają potwierdzenie schorzenia, należą testy genetyczne, a także biopsja jelita cienkiego. Właściwie przeprowadzony test na celiakię jest sposobem na to, by skutecznie pomóc pacjentom. Sposobem na potwierdzenie choroby może być badanie makroskopowe podczas endoskopii. Często wykorzystuje się także testy serologiczne, których zadaniem jest wykrycie przeciwciał, które są charakterystyczne dla celiakii. Badanie histopatologiczne umożliwia rozpoznanie choroby trzewnej. Polega na pobraniu wycinków z dwunastnicy podczas gastroskopii. By potwierdzić schorzenie konieczne jest stwierdzenie zaniku kosmków jelitowych. Do jego rozpoznawania wykorzystuje się różnorodne testy, dzięki czemu można zdiagnozować celiakię. Nietolerancja glutenu zapisana jest w genach, dlatego bardzo skutecznym badaniem jest test genetyczny. Dzięki niemu można zdobyć informacje, czy pacjent posiada geny, które potwierdzają schorzenie. Zaletą tej metody jest fakt, iż jest bezbolesna i nieinwazyjna, może być wykonywana u pacjentów w każdym wieku. Inną metodą jest badanie przeciwciał z krwi, test pokazuje, czy choroba jest aktywna w danym momencie. Z kolei biopsja jelitowa ocenia stan jelit oraz kosmków, dzięki można określić stopień zaawansowania choroby. Czasem jednak zanik kosmków jelitowych może wynikać z innych schorzeń, dlatego wyniki nie zawsze są w stu procentach wiarygodne.

Schorzenie to jest bardzo uciążliwe, wymaga stosowania odpowiedniej diety, rezygnacji z glutenu. Eliminacja tego białka jest konieczna przez całe życie, gdyż spożywanie produktów z glutenem może powodować pojawienie się objawów. Dotyczą one głównie przewodu pokarmowego, pojawiają się zazwyczaj biegunki, zaparcia, bóle brzucha chudnięcie. Często towarzyszą schorzeniu także zmiany skórne, które mogą świadczyć o celiakii. Konieczne jest zatem odpowiednie zdiagnozowanie i zastosowanie właściwego leczenia.